Perfekt brunch: Sunne pannekaker

I dag lagde jeg pannekaker til frokost og jeg prøvde en ny oppskrift, og det ble kjempegodt. Disse pannekakene er både lavkarbo og veganske, fulle næring og proteiner. Jeg brukte kokosmel, noe jeg ikke har prøvd før så var spent på om det faktisk ble godt, og det ble det jo absolutt.

Oppskriften for 1 posjon er:

-En stor spiseskje kokosmel

-En spiseskje sukrin (jeg brukte sukrin Gold)

-Et chiaegg(en spiseskje chiafrø og tre spiseskjeer vann)

-Litt bakepulver

-Litt fiberhusk

-1/2-1 dl plantemelk

-Ønsket mengde kardemomme og kanel

Bland dette sammen og la svelle i 10 minutter, jeg lot de stå over natten og det gikk også fint, bare tilsatte litt ekstra væske fordi røren hadde blitt veldig tykk. Jeg stekte mine i kokosolje(brukte en spray fra bodylab men det er ikke nødvendig). Jeg tok en spiseskje røre for hver pannekake og fikk 6 små søte pannekaker. Jeg toppet mine med sukkerfri karamellsaus(ikke vegansk..) og ferske jordbær.

 

Dyrevennlig julefeiring!

Jeg håper dere har hatt en fin jul og at dere nyter romjulen! Jeg har kost meg med familie, slappet av i julepysjen og ikke minst spist mye god mat.

Mange lurer kanskje på hva man spiser på julaften som veganer/vegetarianer, så jeg tenkte jeg skulle skrive litt om det. I år laget jeg nemlig den beste julemiddagen noensinne! Jeg bestillte julekassen fra veganermat og den inneholdt ingredienser til soyaribbe, vegisterkaker, nøttestek, brun saus og riskrem med rød saus.

Oppskriftene er:

-Soyaribbe: tørka soja steaks(kjøpes på veganermat.no) og marinade som er en blanding av soyasaus, liquid smoke, rapsolje, timian, allehånde og ingefær. Først må steken legges i kokende vann i 10 minutter før vannet klemmes ut. Den kan så vendes i marinade og stekes til den får en sprø skorpe. Denne var min favoritt da jeg er veldig glad i den røkte smaken. Den røkte smaken kommer fra liquid smoke er fremmstilt ved forbrenning der røyken blir avkjølt med vann og danner en væske, altså er det flytende røyk. Det kan kjøpes på Meny og er veldig fint til mange typer retter der man ønsker den karakteristiske røyksmaken, perfekt til å lage vegetarisk bacon, eller facon om du vil.

-Vegisterkaker: lages av en pakke soyagranulat fra veganermat, en boks hvite bønner, havregryn, potetmel, fiberhusk, buljongpulver, malt ingefør, muskat og pepper. Soyagranulatet skal trekke i kokende vann i 10 minutter. imens kan du mose bønnene. deretter blandes alt sammen og stekes i olje.

-Nøttestek: Du trenger en boks med røde bønner, 2 raspede gulrøtter, 1 raspet grønt eple, hakket purreløk, gul løk, et par never tørre linser eller en boks ferdig kokte, en neve hasselnøtter(finhakkede), litt havregryn, potetmel og fiberhusk, en skje dijon sennep og en skje tomatpure samt krydderne: romarin, salvie, persille, malt ingefær og buljongpulver. Løken og purreløken skal freses i kjele før det tilsettes vann og linser som skal koke i rundt 20 minutter. mos bønnene og tilsett gulrot, eple, mixen av linser og løk, hasselnøtter og de tørre ingrediensene til sist. Når alt er blandet sammen kan det puttet i brødformer og stekes i ovnen et par timer(følg med underveis) på 180 grader.

Huruma fikk hjemmestrikket hundegenser i mariusmønster av mamma, og den passet perfekt og er fin i kulden! Jeg fikk også mye fint til jul! Blant annet en opplevelseskveld i Oslo som avsluttes på Operaen der vi skal se ballett, bunadsko, superundertøy, sokker og truser, hårprodukter, ingredienser til hjemmelaget rå sjokolade, te, klær, penger og polaroid kamera.

Jeg skal ta masse bilder, skrive noe under de for hånd og henge de opp med treklyper, det blir koselig å ha på veggen!

Det beste med desember og juletiden!

Tiden har gått utrolig fort og vi er allerede halvveis inn i desember måned. Jeg synes julen er en utrolig koselig tid. Jeg vet at mange synes juletiden er vanskelig også. Selv har utrolig mange fine minner fra julen men i år er den også preget mye av savn. Jeg vil uansett prøve å bevare de gode minnene og tradisjonene, samt skape nye. Jeg tenkte derfor jeg skulle skrive litt om hva jeg liker med desember og hva jeg gjør i desember:

Julemarked: Hvert eneste år siden jeg kan huske har jeg vært på steinerskole julemarkedet. Jeg har selv gått på Steinerskolen i Fredrikstad så det er der vi har vært mest på marked. Husker vi var på julemarked i Moss også da vi bodde der, men det er lenge siden. På markedet finner man masse fine hjemmelagede ting og klær, hjemmelagede delikatesser og julebakst, økologiske matvarer, de har pepperkake by, en bod med krystaller og andre steiner, ponniridning,  god mat og drikke og masse mer! Men det aller koseligste er jo at man treffer så mange kjente, både lærere, tidligere klassekamerater og foreldrene, superkoselig!

Juleverksted: I år ble det juleverksted på kirkens bymisjon der man kunne bake julekaker, lage blomsterdekorasjoner, fjøler og andre hjemmelagede julegaver. Det finnes ikke noe koseligere enn å sitte mange sammen å holde på med kreative ting eller bake kaker, mens man drikker gløgg og spiser pepperkaker! Jeg lagde en dekorasjon med diverse greiner, blomster, kongler og pynt som ble fin på stuebordet. Findus syntes den var fin, så da er jeg fornøyd!

Hjemmelaget kakao: Har faktisk ikke laget kakao nå i desember men det må jeg få gjort, det er jo sååå godt! Jeg lager det da med rå kakao, søtningsmiddel og soyamelk. Ekstra godt blir det med krem og raspet sjokolade! Jeg bruker å ta 3 dl soyamelk eller annen plantemelk med 3 ts rå kakaopulver kjøpt på Sunkost sammen med søtning.

Julebord: Et must for min del! I år var jeg på julebord hos en venninne i Oslo og det var kjempekoselig! De serverte julemat og sangria(faktisk haha), vi danset masse og dro ut senere. Jeg tok faktisk ingen bilder, men her er en drink jeg drakk på byen. En nissedrink faktisk!

Handle inn julegaver! Jeg synes det er veldig gøy å både lage og kjøpe julegaver, og planlegger det gjerne en stund før. I år lagde jeg og søsknene mine også pakkekalender til mamma. Det var skikkelig koselig, hun har alltid laget det til oss, selv nå som jeg er 22 år!

Pynte huset med masse julepynt, juletre og lys. Jeg liker jo å ha kuler med lys oppe hele året, men pynter ekstra når det nærmer seg jul. Vi har endelig fått opp juletreet og all julepynten og det blir så koselig. Vi pleier også alltid å ha kongerøkelse , det gir en nydelig og julete lukt i hele huset!

Julemat: Nå spiser ikke jeg ribbe og pinnekjøtt men det finnes veldig mye godt vegetarisk man kan spise i jula. Vi har pleid å ha nøttestek med poteter, surkål og tyttebær, og i år skal jeg prøve meg på såkalte “veggisterkaker”. Gleder meg veldig til å prøve det ut og skal såklart poste oppskriften her på bloggen om det blir vellykket. Jeg er også utrolig glad i risgrøt, noe som er enkelt å lage vegansk/laktosefritt ved å bytte ut vanlig melk med plantemelk. Smaken blir god uansett! Men det viktigste med julematen er jo at man samles rundt måltidet og koser seg uansett hva man velger å spise, tenker jeg!

Kosedress: Med mye innekos i julen er det digg å ha en kosedress å slenge på seg. Den jeg hadde i fjor forsvant i flyttingen så tenker jeg må skaffe meg en ny snart, den kommer garantert til å bli brukt mye!

Innekos med strikking, lesing og julete under et godt pledd. Det er spesielt deilig etter å ha gått tur ute, nå som det er så kaldt. Jeg er ikke så glad i kulda, så for meg er det gull å bruke tid inne i desember. Jeg kjøpte en veldig god julete da jeg var på unwrapped, som jeg skal kose meg med!

Glede andre! Jeg har nå vært frivillig i kirkens bymisjon siden i sommer og jeg synes de gjør så mye fint for mennesker som trenger det. Det har vært veldig fint for meg å få være en del av det. Siden julen er en vanskelig tid for mange, og en tid som mange kanskje gruer seg til har du mulighet til å gjøre julen bedre for de. Ved hjelp av kun 40 kr kan du gi bort en julemiddag, som vil glede en annen person.  Kirkens bymisjon inviterer til julefeiringer og åpen kafe hvor alle er velkommne til felleskap og varm mat. Jeg har veldig lyst til å jobbe frivillig en julaften der, det virker utrolig koselig! Her kan du donere en middag: https://kirkensbymisjon.no/glede/

Håper dere har det fint i juletiden!

Bildedryss Unwrapped Arendal

Denne helgen tilbringes på sørlandet med familien. Veldig deilig å komme seg litt vekk og ut på landet, vi bor på en gård her og det er utrolig idyllisk her. I sag dro vi inn til Arendal. Jeg har hatt veldig lyst til å besøke cafeen Prana og Unwrapped Arendal, de har vegetarisk cafe, selger økologisk og miljøvennlige produkter og mat. Vi spiste en solid lunsj der, pluss rawfood kake og hjemmelaget kombucha. Utrolig godt! Har fått med meg det jeg trenger til å lage min egen kombucha,noe jeg har hatt lyst til skikkelig lenge, jeg elsker jo det!

Veldig god smoothie bowl med raw granola og fersk frukt.

De hadde så mye godt, jeg kjøpte blant annet sjokolade, tørket mango, julete, hjemmelaget sjampo bar, stålsugerør, vannkefir, raw musli og kålchips.

Sykt god quinoa salat med søtpotet, kålchips, salat, granateple, sopp og brød med noe vegansk pålegg. Mmm! 

Superkoselig cafe og butikk som jeg anbefaler å stikke innom om du er i Arendal!