Verdens Overdosedag

I morgen, 31. august 2018 markeres Verdens Overdosedag 2018 for å minnes de døde, og for å skape bevissthet rundt hvordan man kan forebygge overdoser. Overdosedødsfall er et dødsfall som skjer etter, og i sammenheng med rusmidler. Bare i Norge forekommer rundt 260 dødsfall i året, noe som er blant den høyeste prosenten i Europa. Overdoser er regnet som et alvorlig folkehelseproblem både nasjonalt og internasjonalt.

Overdosedødfall kan ha mange ulike årsaker. Fire av fem overdosedødsfall skjer i sammenheng med injisering av opiater- Dette påvirker respirasjonsystemet, noe som kan føre til at personen slutter å puste. Om man er alene da, er man ekstra utsatt. En annen viktig årsak er toleransen og styrken på stoffet som inntas. Om man har ikke har brukt stoffet på 3-5 dager er toleransen som regel på null, så folk som kommer ut av behandling eller ut av fengsel kan være ekstra utsatt. Det samme gjelder når man inntar illegale rusmiddler som man faktisk ikke vet styrken eller renheten på, dette kan være svært uheldig. Det å blande ulike rusmiddler har også en høy risiko, da rusmidlene sammen virker sterkere.

Noen råd fra helsedirektoratet for å forebygge overdosedødsfall er:

  • Ikke injisjere alene
  • Heller røyke stoffet enn å sette sprøyter
  • Ikke blande ulike rusmiddler
  • Husk at toleransen er på null etter 3 dager

Mange overdoser skjer også der andre er tilstede. Det DU kan gjøre om du ser noen som kan være forgiftet er:

  • Ring ambulanse: 113. 
  • Start hjerte- og lungeredning:   
    30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger. 
  • Gi nalokson nesespray (motgift) dersom du har det. 
  • Hold på med hjerte- og lungeredning til ambulansen kommer, eller personen puster normalt.

Ved overdose av opiater kan symptomene være nedsatt bevissthet(det vil si at personen kanskje ikke reagerer når du snakker til, eller rister på vedkommende), veldig små pupiller, svekket puls som kan føre til hjertestans, blå lepper og negler forårsaket lite oksygentilførsel. Personen kan også være kvalm og få brekninger, magesmerter, få kramper og muskelsammentrekninger.

Jeg har selv vært vitne til at mange mennesker bare går forbi når det er tydelig at det er noe galt med en ruset person. Jeg ventet en gang på toget og det lå en mann og skrek, han var tydelig ruset, hadde gamle slitte klær og kroppen så sliten ut. Det var mange folk rundt og alle bare overså det. Jeg ble veldig overrasket og lurte på om det ikke var sånn at man ringte ambulansen i slike tilfeller. Jeg snakket med denne personen og det viste seg at han hadde veldig store smerter. Jeg besluttet å ringe 113 og forklare situasjonen, litt senere kom ambulansen kom til stedet og mannen måtte fraktes til sykehus.

Dessverre er det fortsatt slik at rusmisbrukere blir sett på som kriminelle og dermed uønskede i det offentlige. Når de stemples av samfunnet som kriminelle, opplever de også å bli behandlet annerledes enn resten av samfunnet. Bare det å bli anerkjent og akseptert av andre er utrolig viktig for oss alle, og spesielt rusmisbrukere kjenner på det å bli eksludert og stigmatisert. Når noen ønsker å bli rusfrie er det også utrolig viktig med aksept, og det å ikke bli møtt av en haug med fordommer. De som er rusmisbrukere er verken irrasjonelle eller har mangel på viljestyrke. De har heller ikke valgt å bli rusmisbrukere, ingen ville vel valgt det? De jeg kjenner som er, eller har vært rusmisbrukere er derimot noen av de sterkeste menneskene jeg vet om, det er absolutt ikke en lett kamp. 

Mitt budskap er vell egentlig det å være et medmenneske og møte medmennesker med respekt og verdighet. Vi kan alle være med å bidra til et bedre samfunn. 

Det beste hadde selvfølgelig vært om vi ikke trengte en sånn markeringsdag, Men siden det er slik, syns jeg at det er et utrolig bra initiativ. På denne dagen samarbeider Kirkens bymisjon med Varmestua, Sarpsborg menighet og kommunen om å markere Verdens Overdosedag. Arrangementet vil finne sted i Kirkeparken, nedenfor Sarpsborg kirke mellom 12-14, med et program som inneholder: minnemarkering, info om kommunens forebyggende tiltak, musikk, enkel servering og åpen kirke med rom for prat og egentid om noen skulle ønske det. 

Uken som var

Nå som en ny uke begynner tenkte jeg å mimre litt tilbake til forrige uke. Totalt sett er jeg veldig fornøyd med uken som var og føler på mange måter jeg har kommet igang med rutiner etter en lang sommerferie.

Ukens opptur: Vanskelig å velge en da dette har vært en kjempefin uke! På fredag fikk pappa møte hunden min og vi gikk tur i parken. Deretter dro vi på kaffeforretningen sarpen, en lokal og koselig cafe i gågata. Her satt vi og drakk kaffe og pratet. Det er ikke så altfor ofte at vi treffes, men utrolig koselig når vi gjør det. Vi fikk snakket om mye spennende, blant annet temaer innen psykologi, noe begge er veldig interessert i. 

Ukens nedtur: Jeg har generellt hatt en veldig fin uke, med endel på programmet. Nedturen må kanskje bli at jeg ikke har tatt noe særlig bilder i løpet av uka. Synes det er så koselig å kunne se tilbake på bilder, men samtidig er det ikke noe jeg stresser med. Noen ganger er det deilig å legge vekk mobilen, være sosial og bare ha det gøy!

Ukens tanke: Siden jeg jobber frivillig har jeg tenkt på hvor utrolig mye det gir meg tilbake! Både det at man kan bidra positivt og det at man er i et miljø der alle er der fordi de har lyst, og ikke fordi de må. Det er noe jeg merker! Det er både lærerikt og givende, absolutt noe jeg anbefaler å prøve ut! 

Ukens hack: Kokosolje kan brukes til mye mer enn til matlaging! Prøv den som fuktighetskrem til tørre hudområder, aftersun, til barbering, hårkur, neglebåndsolje, sminkefjerner(funker bra og skånsomt til å fjerne maskara), massasjeolje, og mye mer!

Ukens cravings: Har skikkelig lyst på en digg og fin joggedress som jeg kan både gå turer med og bare bruke til å slappe av hjemme.

Bruktmarked på Røed Gård.

Ukens trening: Denne uken har jeg gått mye tur og jeg har kommet i gang med yoga. Det er mye lettere å komme seg ut på lengre turer i skogen med hund synes jeg. På søndag gikk jeg, Hurum, en venninne og hunden hennes tur rundt Alby, på Jeløya. Det var kjempekoselig og det  er så deilig å få pustet inn litt sjøluft og kjent på vannet. Denne uken har jeg har vært på flere timer med Yin yoga, blant annet en time jeg deltok i på Yogafestivalen i Fredrikstad. Det var kjempegod stemning der og masse koselig folk som samles for å gjøre yoga i Gamlebyen i Fredrikstad. De solgte utrolig mye fint, serverte vegetarmat og vi fikk goodiebag med litt sunnere snacks, noe som alltid kommer godt med! Jeg er nå skikkelig motivert for yogakursene jeg starter på neste uke, det blir så bra. Dette blir faktisk mitt første yogakurs!

Goodiebag!!

Ukens mat: Da jeg var på Jeløya og gikk tur var vi å spiste på Røed gård cafe. Jeg bestilte surdeigsbrød med hummus og grillede grønnsaker og det var utrolig godt! Hadde helt glemt hvor sykt godt det er med hummus! Denne kombinasjonen spiste jeg ofte i Madrid, men tror ikke jeg har laget det hjemme faktisk.

De hadde også kjempegod hjemmelaget mørk sjokolade med chilli og grønn te.

Nå er det ny uke og nye muligheter!

Grovt brød med frø

Jeg fikk skikkelig lyst på ferskt hjemmebakt brød i dag og bestemte meg for å lage det til lunsj. Selv synes jeg et litt grovere brød med mye frø er veldig godt, og jeg tenkte jeg skulle dele oppskriften på det i dag.

Det du trenger er:

– Sammalt hvete, fin 6 dl

– Sammalt hvete, grov 2,5 dl

– Havremel 2 dl

– Hvetekli 4 dl

– Linfrø 1/3 dl

– Gresskarkjerner 1/3 dl

– Solsikkefrø 1/3 dl

– Vann 4 dl

– Gjær 30 gr

– Litt salt

– Olje (jeg bruker olivenolje da jeg liker den smaken, men bruk gjerne en mer nøytral olje som rapsolje)

Varm vannet til ca. 37 grader og tilsett oljen. Bland de tørre ingrediensene og tilsett vannet/oljen. Det skal blandes godt sammen før det skal heve 1-2 timer før det legges i form og hver i en halv time til. Deretter kan det stekes på 220 grader i rundt en times tid, følg med underveis! Kjøl av på rist og nyt med ditt favoritt pålegg!

Brød kan være en god kilde til mange næringstoffer som vitaminer, mineraler, fiber, antioksidanter, proteiner, sunne fettsyrer og aktive plantestoffer. Ved å bruke ulike typer frø får man i seg et bredere spekter av ulike næringsstoffer. I dette brødet har jeg brukt linfrø som er en super kilde til omega 3, ved å knuse linfrøene før baking får kroppen tatt opp mer av næringene fra frøene. Linfrø er også rik på B1, magnesium, fosfor og kobber. Solsikkefrø er rik på omega 6, B6, magnesium, folat og selen.Gresskarkjerner er meget rik på protein (over 20 %) og spesielt mye av aminosyren tryptofan som omdannes til serotonin i kroppen! Inneholder mineraler, spesielt sink og jern. Gresskarkjerner er anti-parasitt og kan bidra til å ta knekken på sopp og parasitter.

Jeg pleier å fryse ned endel av brødet og varme det i brødrister, da smaker det som ferskt! Noen ganger tilsetter jeg også tørket frukt og bær som tranebær, fiken eller aprikos, dette er supergodt til både ost og søtere pålegg som syltetøy. Man kan også variere frøene i denne oppskriften ved å bruke for eksempel sesamfrø, chiafrø eller hampfrø.

I går kveld var jeg på Yin yoga, en rolig type yoga der man kun er nede på matten. Jeg likte det veldig godt og følte meg så bra etterpå, samt sov veldig godt i natt. Jeg har bestemt meg for å fortsette med denne typen yoga, i tillegg til noen litt mer fysiske yogastiler. Det var mye tøying, noe som var veldig deilig. Jeg kjenner at jeg må gjøre mer av det, savner å være skikkelig myk! I dag blir det yoga hjemme på meg, så jeg prøver å gjere det litt koselig først! Rydding og levende lys hjelper veldig!

Et varmere samfunn

Da har jeg vært å hentet garn hos Kirkens Bymisjon for å være med å strikke skjerf til deres TV aksjon. Jeg har akkurat kommet i gang og jeg skal prøve å strikke så mange jeg klarer. Garnet kan kjøpes i garnforetninger eller man kan hente garn gratis hos Kirkens Bymisjon. Bli med å strikk da vell! 

Årets TV-aksjon 21. oktober 2018 går til Kirkens Bymisjon og arbeidet for et varmere samfunn. I forkant av dette vil skjerfene som folk har stikket henges opp i gatene slik at folk som ønsker kan få et skjerf. I tillegg til å være en fysisk gave som varmer, skal skjerfene minne folk om at det lever mange mennesker i byen som trenger å kjene varme og inkluderende felleskap. 

Det oransje skjerfet er til mennesker som fryser, til mennesker som vil vise sin solidaritet med mennesker som fryser og som opplever utenforskap, og til mennesker som vil vise sitt ønske om et varmt og inkluderende samfunn. Dessverre er det mange mange mennesker som fryser på vinteren og mange står utenfor samfunnet… Uansett oppfordres alle til både å lage og å bruke skjerfene, når mange mennesker bruker det blir det ikke stigmatiserende å bruke det for å holde varmen!

Det er mange måter å bidra til å skape et varmere samfunn, som for eksempel å bidra i #oransjeskjerf aksjonen. Dette er en fin måte å skape bevissthet rundt temaet. Skjerfet er veldig enkelt å strikke:

Du trenger strikkepinner i størrelsen 6mm og fire garn nøster. Legg opp 30 masker og strikk så langt du kommer på de fire garn nøstene.

Håper dere joiner meg! Lykke til!

Kylie Jenner makeup

Nå som det har kommet ny sesong av Keeping Up with the Kardashians måtte jeg bare se det. Ser ikke så mye på TV men synes programmet er ganske underholdende og lett å se på, man kan liksom se på det mens man rydder, sminker seg osv.. Siden jeg har kjøpt meg leppestift fra Kylie Kosmetics fikk jeg lyst til å prøve den i dag. Det er en stund siden jeg har sminket meg sånn ordentlig så i dag fikk jeg veldig lyst til det. Om jeg sminker meg hver dag føler jeg at det blir et ork, men innimellom er det jo faktisk ganske gøy!

Leppestiften er en Matte liquid lipstick i fargen Twenty One som er en del av den nye bursdagskolleksjoen hennes. Kjøpte bare en for å prøve den, det var vanskelig å velge siden det var mange fine! Gikk for en av de mer nøytrale nude fargene nå, men synes også de mer crazy fargene er veldig kule også!

Prøvde meg også på litt contouring, men jeg tok bare litt så det synes ikke så godt. Til dette brukte jeg pudder i ulike fargetoner fra BareMinerals. Jeg kjøpte et sånt starterkit på Kicks som inneholder ulike pudder, primer og kost. BareMinerals har PETA certification, som betyr at det ikke tester på dyr. Synes pudderet er veldig lett på huden og ser naturlig ut, det funker også bra til å ta på urenheter. Jeg er helt håpløs når det kommer til øyenskygge så det droppet jeg. Synes det er veldig fint om man får det til, så må få noen til å lære meg det!

Fotografen min koser seg på ferie så da blir det noen selfies haha! 

Ble forresten veldig fornøyd med flettene jeg lagde i dag, det er skikkelig enkelt å flette med dreads synes jeg også blir det så tykke fletter! Jeg begynner bare øverst ved skillen og tar inn 1-3 dreads hver gang.

Har dere sett den nye sesongen med Keeping Up with the Kardashians?

11 ting å gjøre på en søndag

Mange føler at helgen er over allerede på søndag. Selv elsker jeg søndager, der jeg kan slappe av og forberede meg på en ny uke! Jeg har laget en liste over ting jeg liker å gjøre på søndager.

1. Sove ut! Noen dager er det deilig å bare sove til man våkner av seg selv, søndag er perfekt dag for å sove litt ekstra.

2. Amerikansk frokost på senga. Har blitt hekta på bagels and cream cheese, og i dag lagde jeg en vegansk versjon jeg tenkte å dele med dere. 

Jeg kjøpte ferdige bagels denne gangen, de fra Rema1000 er kjempegode. Så har jeg stekt de i ovnen, delt den i to og tatt den i brødristeren så den blir ekstra sprø. For å lage den vegansk har jeg brukt smøremyk rapskokos av merket Berit Nordstrand og Oatly sin smøreost. Har prøvd mye forskjellige veganske smøreost og dette er definitivt min favoritt! Den smaker ganske likt sånn jeg husker at Philadelfia kremost smaker.

3. Gå tur, enten det er med hunden eller en venn, eller alene. Det er så deilig å gå tur i skogen tidlig på dagen. Om man går alene får man virkelig klarnet tankene og selv synes jeg også at de beste samtalene gjerne oppstår når man går tur. 

4. Strikke eller annen håndarbeid. I dag var det strikketreff i Kulåsparken, der folk satt å strikket, det ble solgt garn og vist frem hjemmelagede klær. Må si jeg blir motivert og skulle ønske jeg var flink til å strikke! Nå holder jeg på med et handlenett som jeg strikker med hempgarn. Et handlenett er vell noe av det enkleste man kan strikke, så dette er noe alle kan klare. Det er ikke så lenge til jeg er ferdig med de nå så jeg driver å planlegger hva jeg skal lage neste. Har skikkelig lyst til å strikke en genser til Huruma, som hun vil få bruk for når det blir høst og vinter. Når jeg ser på serier synes jeg faktisk at det er lettere å følge med om jeg holder på med noe samtidig, da funker strikking utmerket.

5. Rydde rommet og sortere klær. Når an rydder i skapet får man sett ordentlig hva man har av klær, og ofte er det mye man ikke bruker. Om du har hatt noe lenge men aldri brukt det, kommer du mest sannsynlig ikke til å bruke det heller. Når man har sortert ut det man ikke bruker kan man selge eller gi det bort til noen man kjenner eller til veldedighet slik at noen andre kan få bruk for det!

6. Finne frem klær til neste dag. Få en bra start på mandagen med å finne ut hva du skal ha på dagen før, da blir det mye mindre stress på morgningen. Om du har tenkt til å trene neste dag er det også lurt å legge klart treningsklær.

7. Skifte sengetøy. Selv om det kan være kjedelig er det veldig deilig å legge seg i rent sengetøy. Dessuten bør det byttes omtrent en gang i uken, så hvorfor ikke gjøre det på en søndag?

8. Lag en kopp te og les en god bok. Det slår bare aldri feil. Ta deg tid til å sette deg ned med en bok du har hatt lyst til å lese og lag en deilig kopp med te.

9. Planlegge den kommende uken. Legg planer for uken og skriv ned de avtalene du har. Det er greit å skrive ned jobb, trening, ting du må huske osv. Legg til noe i planen du kan glede deg litt ekstra til også, det behøver ikke være noe stort.

10. Lage en inspovegg. Om du har mange magasiner liggende kan du klippe ut bilder, sitater og tekster du finner inspirerende og lime de sammen på et ark eller klistre de et sted med lærertyggis(?). Det kan også være bilder du har tatt selv fra reiser osv… Det er både gøy å holde på med, fint å se på etterpå samt i hverdagen når du trenger litt ekstra inspirasjon.

11. Kino eller bowling med venner. Inviter med venner eller kjæresten på kino eller bowling, det er såå gøy å finne på noe sammen! Har selv skikkelig lyst til å se den nye Mamma Mia filmen.

Noen som har sett den?

Håper dere har en fin søndag! 🙂

Min business bag

Siden det har regnet i dag har jeg for det meste vært hjemme i leiligheten og kost meg med hunden og katten. Elsker egentlig å være inne å chille når det regner, og det gjør Huruma også! Vi har såklart vært et par turer ute, men ikke noe lange turer i dag. 

I dag tenkte jeg at jeg skulle vise dere hva jeg pleier å ha i vesken når jeg er ute på farten. Det varierer selvfølgelig etter hva jeg skal, men det er likevel noen ting som går igjen og det er:

-Nøkkelknipe med husnøkler osv..

-Parfyme, her har jeg bodysplash fra Victoria Secret

-Førstehjelpsskrin med diverse: plaster, sår rens, Antibac, smertestillende, gnagsårplaster, pinsett og sykehusteip

-Pastiller eller tyggis, elsker den med karamellsmak

-Bankkort og ID

-Speil

-Macbook, mobil, ladere osv…

-Matpakke og snacks som barer, nøtter, frukt eller tørket frukt

-Planleggingsbok! Jeg må skrive ned ALT om jeg ikke skal glemme det…

-Solbriller. Jeg har alltid et håp om at det skal bli sol 🙂

-Ansiktskrem med solfaktor, dette er noe jeg bruker året rundt

-Fuktighetskrem for hendene

-Leppomade og leppestift. Jeg pleier å bruke leppomade med kokos fra Normal eller lipgloss fra Clarins.

-Vannflaske. De fra Klean Kanteen er laget i rustfritt står og holder godt på både varm og kald drikke.

-Bind. Sånn i tilfelle.

-Bambus sugerør og bestikk(om jeg har med matpakke)

Disse tre produktene kjøper jeg på bee organic der alt er miljøvennlig! Veldig god kvalitet også!

-Poseholder med lommeykt

-Organiske hundeposer

-Hundegodis

Dette er kjøpt på xl zoo på Nordby.

Her er fra hundeparken i går. Hun møtte to andre Basenjier, dette er onkelen til Huruma. Hit må jeg ta turen oftere, veldig sosialt for både hunder og mennesker!

Hva pleier du å ha i vesken?

Mine favoritt juicer og vetrinærbesøk

Å drikke juice laget av frukt og grønnsaker er en fin måte å få i seg masse vitaminer på. Etter at jeg for ca et år siden skaffet meg en juicemaskin har jeg fått noen favoritter som jeg tenkte jeg skulle dele med dere! Vil absolutt anbefale å skaffe en juicer om du er glad i å drikke juice, da kan du eksperimentere med oppskrifter og lage naturlige, sunne juicer helt uten tilsetninger.

Den første er veldig god til for eksempel frokost og består av: Gulrot, ingefær, appelsin og sitron. Hvor mye du tar av hver kan man velge selv hva man liker best, selv pleier jeg å bruke fire gulrøtter, fire appelsiner, en sitron og en terning med ingefær.

Den andre består hovedsakelig av ananas. Den bidrar med kostfiber og enzymer som er bra for fordøyelsen samt masse vitamin C. Jeg pleier å bruke 1/2 ananas, en fenikkel og en sitron. Fenikkel inneholder mange ulike vitaminer, kostfiber og endel folat. Folat er viktig for hjertehelsen og for produksjonen av røde blodlegemer.

Den tredje er super i varmen og gir deilig sødme og består kun av: Vannmelon, mintblader og sitron. Vannmelon er ikke bare supergodt, men holder deg hydrert da den  inneholder masse vann, hele 93%. Den inneholder også kalium som er bra for blodsukkeret og et stoff som heter citrulline som er bra for restitusjon etter trening og reduserer stølhet.

Den fjerde er veldig sunn og får en flott farge og består av et par rødbiter, tre kiwier, en sitron og om ønskelig, ingefær. Kiwi inneholder veldig mye vitamin C. Rødbete er veldig rik på antioksidanter samt rik på B-vitaminet folat/folsyre og mineraler som kalsium, jern, kalium og magnesium, samt fiber. Den øker oksygenopptaket og er perfekt før løpeturen!

Den siste er en grønn frisk juice. Jeg bruker tre pærer, to stilker stangselleri, en sitron og rundt 6 cm av en agurk. Dette er en alkaisk(basisk) juice som hjelper kroppen å bli kvitt syre og inneholder også mye klorofyll fra alt det grønne.Dette hjelper immunforsvaret ved å rense lymfesystemet.

I dag har vært en ganske aktiv dag for både Huruma og meg. Tidligere i dag gikk vi en tur til åpningsdagen til den nye dyreklinikken på stopp, EmPet som ligger vegg i vegg med dyrebutikken Musti. Her var det gratis helsesjekk og masse smaksprøver på ulike typer for fra Royal Canin. 

Hun var kjempeflink hos dyrlegen og hadde god helse! De var veldig hyggelige på denne dyreklinikken så det er godt mulig jeg vil bruke den klinikken i fremtiden, om det skulle trenges. Dyrebutikken der er også veldig stor og oversiktlig.

Da vi var kjemme fra turen var vi begge ganske slitene, og la oss på sengen. Huruma stod først bare ved siden og klagde, tror hun ikke orket å hoppe opp i sengen fordi hun var sliten, så jeg løften hun opp. haha! Så sov hun noen timer før vi tok en liten tur i lysløpa. Er så deilig å være mye ute! Nå skal jeg kose meg med en god juice, det blir digg

Harryhandel

Da har jeg vært i Sverige. Jeg fikk kjøpt inn litt mat til Huruma og til meg selv. Jeg pleier å kjøpe soyaprodukter som kremost, yoghurt og melk, vegetarprodukter, nøttesmør, proteinpulver, nøtter, barer, sjokolade osv. Tenker å lage et annet innlegg med vegetarmat fra Sverige.

I dag handlet jeg egentlig mest hundemat, slik at jeg kan teste litt ut hva hun liker. Jeg kjøpte et tørrfor som hun er vandt med i tillegg til et tørrfor jeg har hørt mye bra om, Acana. Dette med tanke på alt fra næringsinnhold, dyrevellferd og smak. Foret kommer fra gressende sauer, og kjøttet er en blanding av tørket og ferskt lammekjøtt. Det inneholder også frukt og grønnsaker. Likte også den rosa pakningen haha!

Det jeg kjøpte i dag er pedigree tørrfor for små hunder, dentasticks, Schmackos, godbiter av okse, four friends duck strips(disse likte hun veldig godt), doggy pate våtfor, hundeshampoo, organiske hundeposer, lommelykt med poseholder(ja jeg er litt mørkeredd…) og matskåler. Fant noe fine seler som jeg ikke kjøpte denne gangen da jeg tenker at hun bør prøve de først.

Acana hundeforet skal jeg blande i litt og litt, men tenker jeg venter litt med det slik at ikke alt blir nytt på en gang. Har fått noen spørsmål om hvorfor jeg ikke gir henne vegetarmat og det er det flere grunner til. Jeg vet at noen gjør det, men jeg har ikke den kunnskapen til å begynne med det, tror det er vanskelig å få inn alle næringstoffene en hund trenger, da de er kjøttetere fra naturen og har et annet behov enn oss mennesker. Derimot vil jeg prøve å finne kjøtt som er økologisk eller fra frittgående dyr.

Alle råvarene i hundeforene til Acana blir produsert med fokus på miljø, helse og dyrevelferd:
– Alle dyr er frittgående
– Alle beitedyr får beite ute i terrenget
– Ingen bruk av antibiotika, hormoner eller GMO
– Stort sett all fisk er vill fisk fra bærekraftige bestander 
– Alt av frukt, grønnsaker, urter og bær blir produsert uten bruk av sprøytemidler

Her har hun tatt med seg noe godt oppi senga, og koser seg.

Dagen jeg alltid har ventet på!

I går gikk en stor drøm i oppfyllelse, jeg har fått meg hund! Dere som kjenner meg vet jo hvor mye jeg har ønsket meg det! Har visst det en liten stund men det har liksom føltes litt uvirkelig. Jeg tok en dagstur til Tromsø, der jeg skulle hente hunden, som heter Huruma. Jeg tok jo en liten sjanse ved å bare ta fly til Tromsø og hente en hund jeg ikke hadde møtt for, men gud så glad jeg er for at jeg gjorde det uansett. Jeg ble møtt av en kjempehyggelig familie, fikk sett litt av den vakre byen, og ble fort forelsket i Huruma! 

Huruma er en Basenji, en urhund fra Sentral-Afrika. Det er også her navnet kommer kommer fra, da Huruma er et sted i Kenya. Det er en veldig spesiell og kul rase, som skiller seg ut på flere måter. Blant annet så bjeffer den ikke, men den jodler når den skal snakke. Haha! Har enda ikke hørt hun snakke, men det kommer vell! Den har også noe trekk som minner mer om katter enn hunder, da den er ganske egenrådig og den vasker seg selv. Hun er veldig glad i sol og varme og ikke så glad i dårlig vær og kulde, så der er vi veldig like! I natt lå hun under dyna sammen med meg, skikkelig koselig! Hadde lest endel om rasen på forhånd og var ganske bestemt på at jeg enten ønsket en Basenji eller Whippet, som begge er urhunder. Jeg liker både gemyttet og elegansen til disse rasene!

Jeg var veldig spent på hvordan hun skulle takle dette med å reise med fly, få ny eier og å flytte. Hun har tatt det så utrolig fint! Følte vi fikk bra kjemi og hun har vært veldig tillitsfull til meg. Hun var rolig på flyplassen, litt stressa når vi sjekket henne inn, men det var kun snakk om litt klaging og graving i buret. Når jeg hentet henne etter flyturen var hun også rolig, men glad for å komme ut av buret. Hun sov på fanget mitt hele veien vi kjørte med bil hjem. Da vi kom hjem fikk hun spist litt før vi la oss. Hele dagen gikk med andre ord veldig bra!

Selve byen og naturen i Nordnorge er så fin! Fikk sett litt i løpet av tiden jeg var der, men jeg må tilbake å være der litt lenger kjenner jeg! Vannet er turkist og veldig klart, og rundt byen er det høye flotte fjell. Spiste sammen med eieren på en cafe der oppe, med store vinduer man kunne se ut mot vannet, der også Hurtigruta lå til.

Jeg smakte faktisk også på tørrfisk! Det er tydeligvis vanlig å spise som snacks der. Selv hadde jeg aldri sett det før haha! Var gøy å smake på noe nytt da, selvom jeg vanligvis ikke spiser fisk. Kan ikke si at det var så veldig godt, og veldig vanskelig å tygge. Man må sikkert venne seg til det tenker jeg. Huruma derimot er veldig glad i det, så fikk med en pakke. Hun blir veldig samarbeidsvillig om hun lukter tørrfisk haha!

Var livredd for å ikke rekke flyet, så vi møtte opp litt for tidlig på flyplassen. Ventet derimot til siste liten med å sende henne til innsjekk. Hun sov vell en time på fanget mitt mens vi ventet.

Siden jeg var ganske stresset for flyturen leste jeg meg godt opp på forhånd slik at jeg skulle få tilrettelagt best mulig for henne på turen. Det er også endel regler som skal følges når man flyr med dyr. Buret bør være IATA-godkjent(Det vil si at den internasjonale flyforeningen har godkjent det), dette er for at hunden skal ha det så komfortabelt som mulig. Det skal ikke være hjul på buret under flygningen og buret må festes godt sammen med strips eller skruer. Huruma hadde også med bamser og pladd for trygge og kjente lukter, samt tisselaken sånn i tilfelle. Det er som regel en dårlig ide å gi hunden beroligende da den kan bli ustø og føler de har mindre kontroll over situasjonen. Jeg fikk vite av en hundevisker at lavendelolje var bra under flyreise, da duften kan virke lett avslappende. Jeg tok derfor en dråpe med det på lakenet. Har selv brukt lavendelolje på puten for å sove og synes det har funket bra.

Huruma slapper av i sitt nye hjem, virker som om hun har funnet seg godt til rette! Nå er vi akkurat hjemme fra tur og ligger bare å koser! Vi gikk ned til Glengsølen i Sarpsborg og litt rundt i området her, hvor jeg selv har gått endel tur. Mye morsommere med så godt selskap, så gleder meg til mange turer fremmover! Her finnes en hundepark som vi fikk testet ut i dag, uten andre hunder denne gangen, men sikkert koselig om hun kan bli kjent med andre hunder her etterhvert.

Vi skal fortsette å chille her litt, før jeg drar til Sverige for å kjøpe veggismat til meg og kjøtt til Huruma, hadde vært fint om jeg fant noe kjøtt fra frittgående dyr. Vi har forreste katt også, noe Huruma er vant til. Katten derimot er litt skeptisk og ligger under kleshengeren og spionerer på hunden. Går seg nok til etterhvert, har delt huset i to med grind slik at katten kan komme bort til grinden når den er klar for å hilse. Hadde vært så kos om de ble venner!